ŽIVOT U NORVEŠKOJ

   Prvo što se pomisli kada se spomene Norveška su predivna priroda, hladnoća i visok standard. Kao što je Henrik Ibsen rekao, njegovu zemlju ćete najbolje upoznati preko predivne priode i fjordova, snega, hladnoće i ponoćnog sunca.

   Najpoznatiji simbol Norveške, fjordovi, koji su se našli pod zaštitom Unseka, nastali su pre oko milion godina otapanjem velikih lednika koji su, probijajući se kroz planine, krčili svoj put ka moru. Tako su nastali predivni krivudavi morski zalivi duboko usečeni u kopno. I to nije sve kada su u pitanju prirodni fenomeni Norveške! Dok je visok životni standard u Norveškoj nešto na šta se svako od nas lako navikne, navići se na ponoćno sunce zahtevaće malo više vremena. O kakvim je fenomenima, zapravo, reč?

   Polarna noć, polarni dan i polarna svetlost prirodni su fenomeni koji se mogu videti u Norveškoj. Polarni dan (ili ponoćno sunce – midnattsol) je prirodni fenomen tokom koga sunce uopšte ne zalazi. U zavisnosti od geografskog položaja varira i trajanje ponoćnog sunca. Polarna noć je suprotan fenomen, tj. sunce uopšte ne izlazi. Aurora borealis (polarna svetlost) se takođe može videti u pojedinim delovima severne Norveške.

   Pored nesvakidašnje lepe prirode i jedinstvenih priprodnih fenomena, Norveška se može pohvaliti i titulom zemlje sa najdužim životnim vekom stanovnika. Iako je Norveška veoma skupa (hrana je u proseku 62% skuplja nego u ostalim evropskim zamljama), prema podacima UN, rangirana je kao zemlja sa najvećim prosečnim primanjima i najboljim uslovima za život svojih građana. Uprkos očiglednom socijalnom raslojavanju i sve većem broju imigranata, nastoji da očuva princip socijalne jednakosti.

   Državne ustanove i službe rešavaju probleme svojih građana, postignuta je potpuna pokrivenost potreba za smeštajem dece u vrtićima, stari i bolesni su smešteni u stračke domove sa visokim standardom, a studenti i đaci imaju veoma dobre uslove života i učenja.

INOSTRANA KARIJERA – Zašto baš u Norveškoj?

 • Zato što je jedna od najbezbednijih zemalja u svetu
 • Zato što je prosečna plata u Norveškoj  4.500 €
 • Zato što su uslovi rada u Norveškoj zvanično najbolji i najhumaniji
 • Zato što je u Norveškoj obrаzovаnje besplаtno
 • Zato što je radno vreme u Norveškoj 7,5 sati dnevno
 • Zato što 90% bračnih parova u Norveškoj imaju sopstvenu kuću ili stan
 • Zato što je Norveška zemlja sa najdužim životnim vekom stanovnika
 • Zato što Norveška ima ogromne prihode od prerade nafte i rezerve za narednih 30 generacija
 • Zato što su norveške vlasti nedavno saopštile kako je svaki stanovnik Norveške teorijski postao milioner

   Prema najnovijim informacijama objavljenim od strane Evropske kancelarije za zapošljavanje (EURES), Norveškoj su trenutno potrebni inženjeri koji su stručnjaci za mehaniku, elektroniku, automatiku, hidrauliku i vodovod, potom nastavno osoblje, kao što su predškolski vaspitači, nastavnici, naročito u  oblasti prirodnih nauka  i matematike, zatim doktori medicine i medicinke sestre, psiholozi, vozači autobusa, taksisti, kuvari i konobari.

Ukoliko prepoznajete svoj obrazovni profil u gore navedenim zanimanjima, Norveška je prava zemlja za vas!

Pripremite se za nove profesionalne izazove i prijavite se na kurs norveškog jezika već danas!

Otvorite vrata sveta!

 

ZANIMLJIVOSTI O NORVEŠKOJ

 • Ako vаs policija uhvаti da vozite u pijanom stanju, ići ćete u zаtvor 30 dаnа i odmаh će vam biti oduzetа vozačka dozvola na godinu dаnа
 • 99 odsto električne energije u Norveškoj dobija se od hidroelektrana
 • U Norveškoj je samo 2,28% površine obradivo
 • Tradicionalno zanimanje Norvežana je ribarstvo, sada sa najsavremenijim brodovima i opremom
 • Da biste otvorili firmu u Norveškoj potrebno Vam je u proseku 7 dana

   Više informacija o poslu i studijama u Norveškoj pronaći ćete na internet stranici ambasade Norveške u Srbiji (ww.norveska.org.rs), ali i na sledećim stranicama: